Lavendel

Weinig last van de droogte, en verlangen net een plek met veel zon. Meer dan 30 variëteiten. Anti-mug. Geurend, kan je drogen.

Hoe moet ik lavendel snoeien?

Lavendel is een zeer gemakkelijke en dankbare plant. Met weinig inspanning kan je jouw lavendel jarenlang in topconditie houden. Het enige wat je zeker zou moeten doen bij een lavendel is elk jaar snoeien. Doe je dit niet krijg je houterige takken met enkel bovenaan nog blad en bloei. Na enkele jaren ziet dit er echt niet meer mooi uit. Daarna is het bijna onmogelijk om je lavendel terug in model te krijgen.

Snoei in het voorjaar:

Dit is de belangrijkste snoei en moet jaarlijks gebeuren. Je kan dit doen vanaf half maart tot half april. Wacht tot de kans op strenge nachtvorst verdwenen is, hier kan pas gesnoeide lavendel niet tegen. Snoei de planten tot minimaal 15cm boven de grond terug. Na deze snoeibeurt zal de plant snel overgaan tot het vormen van jonge groeikrachtige scheuten die weer een zomer lang mooie bloemen geven.

Let op: Snoei in elk geval nooit lager dan de laagst zittende blaadjes, er moeten altijd wat blaadjes aan de plant blijven staan! Anders krijg je geen blad of bloem meer.

Snoei in het najaar:
Dit doe je van eind augustus tot oktober en is minder ingrijpend. Het is voldoende om enkel de uitgebloeide bloeiaren weg te knippen als de plant volledig uitgebloeid is.

Welke lavendel is niet winterhard?

Er bestaan lavendel soorten die matig winterhard zijn. Deze lavendelsoorten zijn wel één van de prachtigste soorten. Daarom zijn deze toch populair en dan vooral om in bloempotten te planten. 

Alle lavendel met de vermelding ‘Stoechas’ in hun naam zijn matig winterhard. Deze is ook gekend als de vlinderlavendel.

wist je dat...

Er altijd wat blaadjes aan de lavendelplant moeten blijven staan bij het snoeien?! Anders krijg je namelijk geen blad of bloem meer.

Azalea
Bamboe
Bestrijdingsmiddelen
Bloembollen
Bodembedekkers
Bomen
Boomschors
Buxus
Dwergconiferen
Eenjarigen
Exclusieve planten
Fruitbomen
Gazon
Gereedschappen
Grassen
Groenten
Haagconiferen
Haagplanten
Hangpotten
Heesters
Heesters op stam
Heide
Hortensia
Kamerplanten
Kleinfruit
Klimplanten
Kruiden
Lavendel
Meststoffen
Palmbomen
Potgrond
Potten
Rhododendrons
Rozen
Steentjes
Terrasplanten
Varens
Vaste planten
Waterplanten
Zaden
Zoek in ons aanbod