Heb je altijd al fruit uit eigen tuin willen eten? Maar weet je niet goed waar te beginnen? Lees dan zeker hieronder tips om de juiste keuze te maken.

Je hoeft immers geen grote tuin te hebben om te kunnen genieten van fruit uit eigen tuin, ook op een leuk terras kan je al heel wat doen met fruit! Kleinfruit is hiervoor ideaal. Wat dacht je van een hangpot met aardbeien of met 3 struiken blauwe bessen (Julia, Augusta en Septa) kan je al heerlijk genieten van een hele zomer blauwe bessen. 

Zorg er vooral voor dat het fruit op een zonnige plaats staat, dit is belangrijk voor het rijpen van het fruit.

Kleinfruit:

Kleinfruit is fruit wat aan een struik groeit zoals blauwe bessen, bosbessen, frambozen, kiwibes, aalbessen, kruisbessen, bramen en vele anderen. Omdat deze soorten aan een struik groeien neemt het weinig plaats in beslag en heb je toch veel vruchten.

Fruitbomen:

Waarop moet ik letten als ik een fruitboom kies? De plaats die het inneemt: de meest populaire zijn patiofruit, laagstam of halfstam.

  • Patiofruit: Patiofruit zijn dwerg fruitbomen die geënt zijn op een specifieke onderstam, op deze manier zijn ze heel beperkt qua grootte. Deze fruitboompjes zijn ideaal in potten op een beperkte ruimte zoals een balkon of terras. De patiofruitbomen zijn verkrijgbaar in diverse soorten.
  • Laagstam (of struik): de stam is 50 cm hoog, daarna beginnen de takken: je kan zeer makkelijk aan de vruchten, ook onderhoud is hierdoor makkelijk.
  • Halfstam: de stam is 1.50 m hoog, daarna beginnen de takken: je kan nog steeds makkelijk aan de vruchten, ook onderhoud is makkelijk.
  • Zuilfruit: dit zijn fruitbomen die zeer smal (als een zuil of kolom) groeien en daardoor weinig plaats vragen. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen die weinig ruimte hebben om fruitbomen te planten.
  • Leifruit of klimplanten zijn ideaal tegen een muur of gevel. Denk aan druiven of kiwi(bes).

Fruit tegen de muur:

Wil je helemaal geen plaats kwijt maar heb je wel een zonnige muur? Dit is een super plek om bijvoorbeeld, druiven of kiwi’s te planten.

Tip: Vergeet je boompaal niet voor bij je fruitboom!


Zelfbestuivend of niet?

Sommige fruitbomen zijn zelfbestuivend waardoor je één fruitboom kan planten in de tuin. Andere soorten geven juist de voorkeur om met meerdere bij elkaar te staan voor een goede bestuiving en vruchtopbrengst. 

In het Genker plantencentrum staan bestuivingstabellen, waarop je kan zien welke soort ideaal is voor kruisbestuiving.

Om het jou gemakkelijk te maken hebben we een heel assortiment van zelfbestuivende fruitbomen. Dit zijn fruitbomen die geen andere fruitbomen in de buurt moeten hebben staan om elkaar te bestuiven en vrucht te krijgen. Hierdoor ben je altijd zeker dat je vruchten krijgt.

Vraag ernaar in het Genker plantencentrum!


Lees ook: tips bij het planten van fruit.

Meer tuintips »