Onze cadeaubonnen kunnen nu ook online aangekocht worden. Misschien een leuk idee voor onder de kerstboom?!
3de x verkozen tot beste plantencentrum van België

Graszoden

Hoe leg ik graszoden?

Men kan in principe het ganse jaar door graszoden leggen, alleen bij vorst of bij zeer warm weer is het niet mogelijk de graszoden te versnijden op het veld. Na aankoop mogen de graszoden niet in opgerolde toestand in de zon liggen. Kunt u ze niet binnen de 24 uur verwerken, rol de zoden dan uit en houd ze vochtig om uitdrogen te voorkomen.

Graszoden leggen in 5 stappen

Stap 1 : Losmaken

Het voorbereiden van de grond is heel belangrijk. Indien er nog oud gras is moet dit ofwel ondergespit worden, ofwel afgestoken en afgevoerd worden. Maak dan de grond los voor u de graszoden begint te leggen.

De vaste bovenlaag moet gebroken worden d.m.v. te frezen of om te spitten, waardoor het gras sneller groeit en goed aanslaat.

Stap 2 : Grond verbeteren

Arme gronden kan je verbeteren door compost of organische meststoffen door de bovenste laag te mengen.

Stap 3 : Egaliseren

Egaliseren is een belangrijke stap voor een mooi gazon. Hark het oppervlak zo egaal mogelijk, rekening houdend dat u het best 1,5 cm onder de boorden en kanten blijft. Verwijder stenen en keien. Druk de aarde goed aan, zo voorkom je dat er later kuilen in het gazon ontstaan. Wals de bovenste laag lichtjes aan.

Stap 4 : Voorbemesting

De wortels van de graszoden zijn bij het rooien afgesneden. Om deze te stimuleren kan je het best een bemesting gebruiken. Vraag aan onze verkopers welke bemesting u het best hiervoor gebruikt.

Stap 5 : Leggen

Nu kunnen de graszoden uitgerold worden. Start met een rechte zijde van het gazon. Als er geen duidelijke rechte lijn is, kan je het best een touw spannen.

Leg de zoden recht met de koord mee en strak tegen elkaar aan. Loop daarbij alleen op de aangeharkte grond en niet op het gras. Graszoden die over de grens van het gazon steken, kan je met een kantensteker bijsteken of met een scherp mes afsnijden. Indien er ergens nog kieren tussen de graszoden zitten, kan je die opvullen met potgrond. Om de wortels van de graszoden goed in contact te brengen met de grond is het aan te raden het gazon te walsen. Rol een keer in de lengte en in de breedte van het gazon. Om uitdrogen te voorkomen is het aan te raden de graszoden meteen te beregenen.

Bij warm en droog weer moet dit regelmatig herhaald worden. Geef de graszoden ruim 10 dagen de tijd om te hechten op de ondergrond. Indien nodig, kan men na een 14-tal dagen een eerste maaibeurt geven.

Veel succes!

Azalea
Bamboe
Bestrijdingsmiddelen
Bloembollen
Bodembedekkers
Bomen
Boomschors
Buxus
Dwergconiferen
Eenjarigen
Exclusieve planten
Fruitbomen
Gazon
Gereedschappen
Grassen
Groenten
Haagconiferen
Haagplanten
Hangpotten
Heesters
Heesters op stam
Heide
Hortensia
Kamerplanten
Kleinfruit
Klimplanten
Kruiden
Meststoffen
Palmbomen
Potgrond
Potten
Rhododendrons
Rozen
Steentjes
Terrasplanten
Varens
Vaste planten
Waterplanten
Zaden
Zoek in ons aanbod